Selasa, 8 Jun 2010

MASA

Masa adalah ni'mat Allah S.W.T. untuk manusia. Allah S.W.T. berfirman dalam surah Ibrahim: 33 - 34, bermaksud; "Dan dia telah menundukkan (pula) bagimu matahari dan bulan yang terus menerus beredar (dalam orbitnya) dan telah menundukkan bagimu malam dan siang. Dan Dia telah memberikan kepadamu (keperluanmu) dan apa yang kamu mohonkan kepadanya, dan jika kamu menghitung ni'mat Allah tidaklah dapat kamu mengiranya, sesungguhnya manusia itu sangat zalim dan ingkar".

Masa sangat penting dalam kehidupan manusia. Dengan sebab itu beberapa surah Allah memulakan bersumpah dengan masa seperti surah al-Lail, al-Fajr, dan al-Asr. Pada hari akhirat nanti setiap hamba akan diajukan dengan empat soalan dan dua daripadanya adalah soalan berkaitan masa. Sabda Nabi S.A.W. maksudnya; "tidak berganjak kaki Anak Adam pada hari kiamat nanti sehinggalah ditanyai tentang empat perkara; iaitu tentang umurnya di manakah dihabiskan, tentang umur keremajaannya di manakah digunakan, tentang hartanya dari manakah dia perolehi, dan tentang ilmunya apakah yang dibuat dengannya".

Hakikatnya kehidupan di dunia ini amat pantas ataupun sekejap sahaja. Allah gambarkan melalui ayat-ayatnya kehidupan di dunia ini hanyalah sampai ke petang hari atau sekadar sehingga ke waktu pagi sahaja. Masa yang berlalu pula pastinya tidak akan kembali. Justeru kita perlu uruskan masa dengan sebaik mungkin. Dr. Yusof al-Qardhawi menyatakan bahawa tidak pandai menguruskan masa lebih bahaya daripada tidak pandai menguruskan harta. Katanya lagi, buang masa sia-sia merupakan jenayah. Mampukah manusia memulangkan masa yang luput berbanding harta yang hilang?

Tiada ulasan: