Selasa, 11 Ogos 2009

Kenapa pemuda menjadi sasaran?

Hakikatnya pemuda adalah usia cergas, darahnya bergelora dan cita-citanya membara. Usia memberi, menyumbang dan bebas. Usia yang bersemangat, bermotivasi, dan proaktif.

Bertolak dari sini, Islam melihat pemuda mempunyai tanggungjawab dan nilai yang istimewa bagi merealisasikan tuntutan Rasululullah S.A.W. terhadap perasaan para pemuda antaranya sabda baginda bermaksud: “Ambillah peluang lima perkara sebelum datangnya lima perkara; Usia mudamu sebelum tuamu, masa sihatmu sebelum sakitmu, Kekayaanmu kamu sebelum kepapaanmu, masa hidupmu sebelum matimu, dan masa kosongmu sebelum sibukmu.”

Umat manusia, tabiat kejadiannya dan pembentukannya, pada umur tertentu merupakan kemuncak sumbangannya yang menimbun, kemudian kemuncaknya itu kembali menyorot dan merosot.

Maksud Firman Allah Taala: “dan demikian itulah keadaan hari-hari (dunia ini Dengan peristiwa-peristiwa kemenangan atau kekalahan), Kami gilirkannya antara sesama manusia, (supaya menjadi pengajaran)” – (Surah al Imran: 140)

Dan benarlah Rasulullah S.A.W. dengan sabdanya yang bermaksud: “Bahawa setiap amalan itu ada kemuncaknya, setiap kemuncak ada lemahnya. Maka sesiapa yang lemah kepada sunnahku, maka di telah mendapat petunjuk, dan sesiapa yang lemah kepada yang lain, maka sesungguhnya dia akan binasa.”

Dari sini jelaslah betapa usia pemuda perlu dikaut manfaat sepenuhnya. Dan daripada pemudalah, pelaksanaan urusan-urusan sukar mengharungi kepayahan dan kesukaran, menghadapi cabaran yang menuntutnya menyuarakan perubahan bertamadun.

Sumber: Sedutan penulisan Fathi Yakan dalam bukunya Assyabab wa-Attaghyir.

Tiada ulasan: